Honung

Blixtorps guld

 

Vi har många tappra små kamrater som sliter och jobbar hela sommaren för att vi ska kunna skörda honung. Antalet samhällen varierar, men vi har omkring elva stycken, med många tusen bin i varje.

Vill du köpa honung?

Gårdspriset 2017 är:

 

200 g (sexkantig burk) - 40 kr

 

350 g - 55 kr

 

500 g - 70 kr eller 2 stycken för 130 kr

700 g - 95 kr

 

När vi säljer på annat håll kan priserna vara lite annorlunda.

Om du bor i Stockholmstrakten eller på Gotland kan vi ordna honungstransport dit. Bor du på annat håll men är intresserad av att köpa, hör av dig så ska vi se om inte vi kan lösa det. Vi har till och med levererat till Västindien en gång, så allting går att fixa!

 

 

Flytande honung

 

Så snart vi slungat och silat honungen som ska vara flytande häller vi upp den på burkar och fryser in den. På så sätt avstannar kristalliseringsprocessen. I frysen håller honungen sig flytande i flera år. När man tinar honungen är den flytande i ungefär en månad, sedan ser man att den börjar bli grumlig och mer trög i konsistensen. Låter man den stå så kommer den till slut att bli hård och grovkornig. Smaken är fortsatt god även om konsistensen förändras. Vill man ha den flytande igen kan man värma upp den, men det är då bra att känna till är att många av honungens nyttiga enzymer försvinner. Flytande honung som du köper i mataffären är värmebehandlad, och därmed fattigare på honungens nyttiga ämnen än den frysta.

Flytande honung är mycket gott på bär, i te och på macka!

Viktigt: Vår flytande honung kan ha högre vattenhalt än den fasta eftersom vi skördar den tidigt. Det har ingen betydelse för smaken, men det kan innebära att den jäser om du glömmer bort den i skafferiet i ett halvår eller ett år.

På gång!

Vi kommer snart även att börja skörda pollen. Pollen anses vara bland det mest nyttiga man kan äta eftersom den är full av aminosyror, vitaminer och mineraler. Håll koll här på hemsidan eller hör av dig om du är intresserad!

 

 

¤ Last updated: 4th of September 2017 ¤