Blixtorps guld
Vi har många tappra små kamrater som sliter och jobbar hela sommaren för att vi ska kunna skörda honung. Antalet samhällen varierar, men vi har omkring sex stycken, med många tusen bin i varje.
Vill du köpa honung?
I år säljer vi också flytande honung som är fryst. I frysen håller den sig flytande länge, men när man tar ut den bör man äta upp den inom en månad för att den ska behålla konsistensen. Läs mer nedan!
Gårdspriset 2014 är:
Fast honung:
60 kr/burk (ca 500 g) eller 2 burkar för 110 kr.
70 kr/burk (ca 700 g) eller 2 burkar för 130 kr.
Flytande honung:
45 kr/burk (ca 250 g)
65 kr/burk (ca 500 g)
När vi säljer på annat håll kan priserna vara lite olika.
Om du bor i Stockholmstrakten eller på Gotland kan vi ordna honungstransport dit. Bor du på annat håll men är intresserad av att köpa, hör av dig så ska vi se om inte vi kan lösa det. Vi har till och med levererat till Västindien en gång, så allting går att fixa! J
Flytande honung
Så snart vi slungat och silat honungen som ska vara flytande häller vi upp den på burkar och fryser in. På så sätt avstannar kristalliseringsprocessen. I frysen håller honungen sig flytande i flera år. När man tinar honungen är den flytande i ungefär två månader, sedan ser man att den börjar bli grumlig och mer trög i konsistensen. Låter man den stå så kommer den till slut att bli hård och grovkornig. Smaken är fortsatt god även om konsistensen förändras. Vill man ha den flytande igen kan man värma upp den, men det är då bra att känna till är att många av honungens nyttiga enzymer försvinner. Flytande honung som du köper i mataffären är värmebehandlad, och därmed fattigare på honungens nyttiga ämnen än den frysta.
Flytande honung är mycket gott på bär, i te och på macka!
Viktigt: Vår flytande honung kan ha högre vattenhalt än den fasta eftersom vi skördar den tidigt. Det har ingen betydelse för smaken, men det kan innebära att den jäser om du glömmer bort den i skafferiet i ett halvår eller ett år.
På gång!
Vi kommer snart även att börja skörda pollen. Pollen anses vara bland det mest nyttiga man kan äta eftersom den är full av aminosyror, vitaminer och mineraler. Håll koll här på hemsidan eller hör av dig om du är intresserad!
Hur blir det honung?
Så här går det till!
Bina samlar nektar från blommorna och bär hem till kupan. De lägger den i celler gjorda av vax, och där tuggas nektaren om och om igen tills den har omvandlats till honung. När honungen fått perfekt vattenhalt täcker bina över cellen med ett vaxlock, och det är så vi ser att honungen är färdig.
Hur skördar man honungen?
Strax efter midsommar brukar man kunna ta honung första gången. Då går vi in i varje kupa och letar efter ramar med täckta celler. Är ramen täckt till 2/3 kan man ta den, och annars låter vi den sitta kvar till höstskörden. Vi skakar av alla bin och lägger ramarna i lådor som vi sedan transporterar ner till slungrummet. En ram full med honung väger ca 2,5 kg, så det är ganska tungt med en låda ramar!
I slungrummet avtäcker vi ramarna, dvs tar bort vaxlocken som bina satt för cellerna.

Vaxlocken tas bort
Sedan stoppar vi ner fyra ramar i slungan, som fungerar som en centrifug.

Insidan av slungan
När man kör slungan kastas honungen ur cellerna och landar på slungans väggar. Sedan rinner den ner på botten av slungan och vi kan tappa ur den i hinkar med hjälp av en kran. I ramen har vi från början satt i en vaxskiva och utifrån den har bina byggt ut celler på båda sidor av skivan. Därför måste man vända på ramen och slunga båda sidorna för att få ur all honung.

Honungen tappas ur slungan och grovsilas ner i en hink
Med den slungade honungen kommer också vaxrester och lite annat skräp, och därför silas honungen i silar med olika maskstorlek.

Honung som silas
Resultatet blir en slät, guldgul honung som kallas för flytande honung. Flytande honung är en delikatess men har en nackdel: den stelnar successivt och blir väldigt hård efter ca två månader (om den inte är värmebehandlad som den flytande honung man köper i affär). För att undvika detta rör vi (förenklat) ner en burk fast honung i det mesta av honungen. Det kallas för att man ympar. Sedan rör vi honungen under ett par dagar tills den har börjat kristallisera sig, dvs få en fastare konsistens, och få en speciellt glänsande färg. Då är den redo att tappas upp på burkar.

Ovan: Skillnaden mellan en täckt ram och en nyslungad ram
Under: Cellerna i den slungade ramen kan gå sönder, men det lagar bina när man stoppar in ramen i bikupan igen. Honungs- resterna på ramen triggar igång binas nektarsamlande

Blir inte bina arga när man tar deras käk?
Jo ibland, särskilt på hösten när de ser sitt vinterförråd försvinna all världens väg. På hösten ger vi dem en massa sockervatten redan samma kväll som vi tagit deras honung. De drar ner sockervattnet i kupan och lägger det i celler som de sedan täcker över. De har alltså gott om mat under vintern trots att vi lagt beslag på hela sommarens samlade slit.

De färgade cellerna är fyllda med pollen från olika växter
|